23948sdkhjf

DEBAT: Stor efterspørgsel på betonelementer – er der styr på dokumentationen?

Tirsdag i sidste uge kunne man her i Licitationen - Byggeriets Dagblad læse, at de danske betonelementproducenter opruster for at kunne følge med efterspørgslen. Der er gang i byggeriet, og Danmark har en lang tradition for at anvende betonelementer, ligesom danske betonelementproducenter har brugt mange kræfter på at indarbejde kravene i Byggevareforordningen i deres produktion.

Men efterspørgslen på betonelementer er stor lige nu, og derfor er der stigende interesse for at importere elementer fra nabolandene. Teknologisk Institut oplever i øjeblikket, at entreprenører og rådgivere begynder at kigge til nabolandene med henblik på leverance af betonelementer derfra, fordi leveringstiden på betonelementer fra danske producenter stiger.

Flere elementer fra udlandet

Det betyder, at betonelementer fra Tyskland og Polen i stadig stigende grad ses på det danske marked.

Derfor er der grund til at understrege, at man som entreprenør og rådgiver skal huske at sikre sig, at betonelementer, som man eventuelt køber hos producenter uden for Danmark, er dokumenteret korrekt, både i forhold til kravene i Byggevareforordningen (CPR) og i forhold til den byggelovgivning, der er gældende på brugsstedet – det vil sige i Danmark. Kravene til dokumentation og lovlighed gælder selvfølgelig generelt, og uanset om elementerne er produceret i Danmark eller i udlandet.

Men det kan være svært for rådgivere og entreprenører at gennemskue, hvilken dokumentation de udenlandske leverandører skal levere. Og på det seneste har der været eksempler på, at dokumentationen ikke har været i orden.

Langt de fleste betonelementer skal være CE-mærket, og leverandører skal dokumentere dette ved gyldige certifikater og ydeevnedeklarationer i henhold til kravene i CPR og den pågældende harmoniserede produktstandard. Derudover er det vigtigt at forholde sig til den danske byggelovgivning, hvor Bygningsreglementet henviser til Eurocodes med tilhørende nationale annekser.

Men en ting er den formelle dokumentation, som naturligvis skal være i orden. Ud over dokumentationen kan det være en god idé at se produktionen hos den leverandør, man overvejer at placere en ordre hos, med egne øjne. Indkøb af betonelementer handler nemlig også om tillid, og den fornemmelse får man bedst ved et besøg ude i produktionen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.267