23948sdkhjf

Veje kan rammes af besparelser i milliardklassen

Regeringens omprioriteringsbidrag betyder, at kommunerne skal spare. Det kan gå ud over planlagte anlægsprojekter
Det kan gå hårdt ud over anlægsområdet, at de danske kommuner frem mod 2019 skal spare syv mia. kroner.

Alene i København skal der spares omkring 700 mio. kroner, i Aarhus godt 400 mio. kroner, i Aalborg 250 mio. kroner, og i Odense skal der spares 220 mio. kroner, hvis besparelserne fordeles jævnt. Det fremgår af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet).

Årsagen til milliardbesparelserne skal findes det såkaldte omprioriteringsbidrag i kommuner og stat, som regeringen sammen med Liberal Alliance, de Konservative og Dansk Folkeparti har vedtaget. Omprioriteringsbidraget betyder, at kommunerne skal spare en procent om året i perioden.

Glad giver

Og det er unfair overfor kommunerne, mener chefanalytiker i AE-rådet Jens Sand Kirk.

”Som man gør her, lægger regeringen ansvaret for at prioritere besparelser over på kommunerne, mens regeringen bagefter kan lege den glade giver og dele pengene ud igen. Kommunerne kan ikke spare så mange penge, uden at det vil ramme centrale kernevelfærdsområder som eksempelvis vejvedligeholdelse”, siger han.

Fordelt på regioner viser beregningerne, at kommunerne i Region Sjælland skal spare omkring en mia. kroner og kommunerne i Region Midtjylland ca. 1,5 mia. kroner i perioden 2016-2019.

Nedslidte veje

Adm. direktør i brancheorganisationen Asfaltindustrien Anders Hundahl mener ikke, kommunerne kommer til at spare på vejvedligeholdelsen.

”Kommunerne har så stor en opgave med nedslidte veje, at der kan de ikke skære mere. Den kommunale vejvedligeholdelse er i forvejen helt i bund, og kommunerne er derfor bevidste om, at man ikke kan finder penge der”, siger han.

Anders Hundahl tror derimod, at det især er nye anlægsprojekter, som vil blive ramt af de kommunale besparelser.

”Staten bør derfor bruge noget af tilbageløbet i Infrastrukturfonden til at give kommunerne en hjælpende hånd med nye vejprojekter. For eksempel ved at finansiere nye veje en til en,” siger han.

Kommunerne i Region Hovedstaden skal i alt spare knap 2,3 mia. kroner.

Læs også: " KL: Besparelser er alvorlige ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125