23948sdkhjf

Arkitekt bag genopbygning af Christiansborg-kirke: Børsen kan genopbygges

Både kulturministeren og bygningens ejer ønsker genopbygning af Børsen. Det kan med stor sandsynlighed lade sig gøre, siger restaureringsarkitekt

Den over 400 år gamle bygning Børsen i København, som tirsdag morgen blev ramt af en voldsom brand, kan med stor sandsynlighed genopbygges, sådan som bygningens ejer, Dansk Erhverv, ønsker.

Det skriver Byrummonitor.

- Den skal blive meget, meget ødelagt, før den ikke kan genopbygges, siger Ole Drachmann til Byrummonitor.

Han er stifter og indehaver af Drachmann Arkitekter, som udfører restaureringer – lige nu blandt andet i forbindelse med et stort projekt på Christiansborg sammen med tegnestuen Cobe. I midten af 1990’erne havde han desuden ansvaret for genopbygningen af Christiansborg Slotskirke, som brændte i pinsen 1992.

- Det er tydeligt for mig, at det er en voldsom brand, og det er meget svært på nuværende tidspunkt at sige, hvor omfattende den bliver. Det kommer an på, hvordan slukningsarbejdet kan få det begrænset, naturligvis, siger han.

Alligevel vurderer han altså, at bygningen med stor sandsynlighed kan genopbygges.

Er det omkostningerne værd at genopbygge en bygning som Børsen, hvis den alligevel ikke kommer til at stå som fra Christian IV’s tid, fordi man har brugt en masse nye materialer?

- Der kan du kun få min personlige holdning, og jeg mener, at Børsen hører til de umistelige bygninger i København og danner en del af Slotsholmen. Så jeg vil sige, at det bestemt er besværet og omkostningerne værd at få Børsen genrejst, svarer Ole Drachmann.

Christiansborg Slotskirke brændte i juni 1992. To år senere, i 1994, gik restaureringen i gang, og den genopbyggede kirke stod færdig i 1997.

Ole Drachmann var dengang ansat hos Erik Møller Arkitekter og fik ansvaret for genopbygningen af kirken, som tegnestuen var totalrådgiver på.

- Der var flere ting, hvor vi var lidt på bar bund, husker Ole Drachmann.

- Det at bygge en kuppel er der ikke ret mange, der har prøvet, og vi havde bestemt heller ikke, så vi skulle finde ud af, hvordan den var bygget. Det gjorde vi ved at undersøge brandtomten rigtig, rigtig nøje og så støtte os til litteraturen.

Væggene var opbygget af stukmarmor, hvilket også var en udfordring.

- Det var en lidt henglemt teknik, fra dengang materialer var dyrere end arbejdsløn. Man havde haft svært ved at få fat i marmor til kirken, og så lavede man marmor af gips med en helt særlig teknik, som vi skulle have hjælp til udefra at få genlært i Danmark, fortæller han.

Derfor var det også vigtigt for rådgiverne at sikre, at teknikkerne ikke blev glemt igen:

- En positiv sideeffekt var, at vi prøvede at opfordre håndværkerne til at tage lærlinge med i arbejdet, så man kunne få de her håndværkstraditioner givet videre til en ny generation. Det lykkedes os rigtig, rigtig godt; stort set alle fag havde lærlinge med, fortæller Ole Drachmann.

Kan man håbe, at genopbygningen af Børsen kan få gavn af de lærlinge, som i dag må være svende og mestre?

- Ja, dem møder jeg i mit daglige arbejde rundt omkring i firmaerne, så de er derude blandt vores dygtige håndværkere, svarer han.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) dukkede tirsdag formiddag op foran branden. Også han har øjnene rettet mod, hvad der skal ske, når branden er slukket.

- Bygningen er historisk og helt fredet, og derfor vil et eventuelt genopbygningsarbejde også skulle foregå med den største respekt for bygningens historie, siger ministeren.

Artiklen er en del af temaet Brand i Børsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093