23948sdkhjf

Ekspert om kaotisk sygehusbyggeri: Man har handlet for sent og ikke mestret opgaven

Region Hovedstaden har ikke magtet at drive det komplicerede hospitalsbyggeri, mener professor efter annulleringen af Nyt Hospital Bispebjerg-kontrakten. Han spår en rodet omgang for en kommende entreprenør

Regionerne er på dybt vand, når de står som bygherrer på de ekstremt komplicerede hospitalsbyggerier.

Det mener professor emeritus ved Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet, Lars Gunnarsen. 

Fredag formiddag ophævede Region Hovedstaden milliardkontrakten med sin italienske totalentreprenør Rizzani de Eccher, RdE.

- Det er en hård opgave, man har været på, siger Lars Gunnarsen.

Han peger på, at konkurrenceudsættelsen er vigtig at opretholde - også på komplicerede byggerier. Men dermed påtager man sig som bygherre også en meget stor opgave, der kræver mange tilsyn. Og det kræver, at man slår hurtigt ned på de mindste forsinkelser, fejl og mangler, lyder det.

- Det virker som om, at Region Hovedstaden har handlet sent og ikke har mestret opgaven. Vi kan jo se, at denne sendrægtighed og problemerne med at få organiseret arbejdet på byggepladsen på nuværende tidspunkt, hvor byggeriet er godt i gang, fører til forsinkelser på flere år.

Skal lære

Lars Gunnarsen understreger, at han ikke har det fulde indblik. 

Men han mistænker, at udbudsmaterialet har åbnet for meget for konkurrenceudsættelse og for lidt for, at de entreprenører, der bød på milliardprojektet, skulle dokumentere stabilitet, kvalitet, ordentlig løn til ansatte etc.

Selvfølgelig vil der igen og igen opstå problemer med entreprenører, som får økonomiske problemer, noterer han. En del af dette skyldes, at man ved ethvert byggeri så at sige opfinder den dybe tallerken igen og igen. Det må vi leve med, mener han.

- Men de offentlige bygherrer skal jo lære af det her. Regionens organisation har været for svag og ikke haft tilstrækkelige ressourcer til at håndtere sådan et kompliceret projekt, siger professoren:

- Det er jo milliarder, der bliver spildt i regionen på denne baggrund. Og regionens lønbudget og afsætning af ressourcer til en ordentlig bygherreorganisering, er jo ikke milliarder, lyder det med reference til at ansætte nok og tilstrækkeligt kompetente folk.

Entreprenør får problemer

På meget komplicerede byggerier kræver det en særlig kompetent bygeherreorganisering. Og med den udvikling, der har været på Nyt Hospital Bispebjerg, ligger der også en kritik heri, mener professoren.

- Arbejdet med at været bygherre har jo ikke været udført godt nok, siger han.

Mogens Kornbo, direktør i Region Hovedstadens Center for Ejendomme, skriver i en mail, at det er altid enormt svært at vurdere, hvornår man skal trække en streg i sandet. 

- Det er jo med stor risiko at ophæve en kontrakt med en totalentreprenør på så stort et projekt, lyder svaret: 

- Vi ville da helst havde fortsat samarbejdet, hvis totalentreprenøren kunne betrygge os I, at de kunne løfte opgaven. Tillægsaftalen var absolut sidste mulighed for at rette op og sikre den fornødne fremdrift. Og der var også her, vi havde sikret os en præcis ret til at kunne træde ud af aftalen. En aftale, Rizzani de Eccher ikke formåede at overholde.

2-3 år forsinket

Region Hovedstad forventer, at byggeriet nu blive 2-3 år forsinket. 

Uanset bliver det en meget stor opgave. Alene at få overblik over hvor meget af det, der står på byggepladsen, som er af høj nok kvalitet, til at det kan bruges og dernæst lave detaljerede udbud af det manglede arbejde, man overtager, er vældig kompliceret, mener Lars Gunnarsen.

- Jeg kan godt forstå, at den kommende entreprenør får store problemer med at tilpasse sine ydelser til det halvfærdige byggeri. Det bliver både dyrere og mere langsommeligt at overtage projektet, lyder det:

- Man kan da håbe, at bygherren lærer noget og opprioriterer specificeringen af opgaven i de kommende udbud samt ikke mindst den løbende opfølgning på pladsen.

Artiklen er en del af temaet De syge supersygehuse .

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109