23948sdkhjf

Berlin-politiker: Danskerne risikerer at møde en grusvej og en gammel bro

Det danske-tyske medlem af Forbundsdagen, Stefan Seidler, tvivler på, at tyskerne bliver klar med de vigtige opgraderinger af bane og vej, før Femern-forbindelsen åbner

Det dansk-tyske medlem af Forbundsdagen i Berlin, Stefan Seidler, tvivler på, at tyskerne bliver klar til Femern-forbindelsen åbner.

Der skal både anlægges ny sænketunnel, motorveje og jernbane, og der er dårligt sat en spade i jorden endnu. Samtidig kigger Berlin mere mod syd end nord, konstaterer han.

- Vi har en masse praktiske udfordringer i Tyskland. Vi mangler arbejdskraft, hvilket gør det svært at nå. Det betyder også, at tingene bliver dyrere, så det er svært at finansiere projekterne. Samtidig halter man bagefter ved store andre projekter, når det kommer til godkendelser, siger Stefan Seidler.

Han repræsenterer Sydslesvigsk Vælgerforening, SWW, og blev som den første danske repræsentant siden 1949 valgt ind i Forbundsdagen i 2021.

Stefan Seidler, som var paneldeltager på konferencen Fehmarnbelt Days, peger blandt andet på tunnelen ved Brennerpasset, hvor tyskerne skal lave oplandsforbindelser til jernbanen. Her er mangler stadig godkendelser for at komme i gang.

- Det er det samme, jeg ser på Femern-strækningen, hvor der mangler godkendelser i forhold til Femernsund-tunnelen og en række motorveje. Intet er godkendt, og jeg aner ikke, hvor lang tid der vil gå, lyder det fra Seidler i en pause fra Fehmarnbelt Days-konferencen.

- Danskerne er som altid super hurtige, og jeg frygter, at de vil stikke hovederne op på den anden siden af bæltet og stirre på en grusvej og en gammel bro, der ikke fungerer, lyder kritikken fra Stefan Seidler.

DB Netz siger, de vil nå det. Men Seidler tvivler.

- I Tyskland investerer vi massiv i jernbanen, og der bruges mange penge i hele Tyskland. Der er Femern én blandt mange forbindelser, lyder det.

Heller ikke når det kommer til motorvejene, er han imponeret. Seidler nævner blandt andet, at den tyske erhvervsminister netop har fjernet motorvejene ved Femern fra en prioriteret liste i Transportministeriet over motorvejsprojekter.

- Vi står i en speciel situation, så jeg er ikke super optimistisk. Jeg er nærmere pessimistisk, siger han.

Han mener, at danske politikere skal fortsætte med at lægge pres på Berlin for at åbne deres øjne for fordelene ved tunnelen. Ikke kun for Danmark og Tyskland, men for hele regionen.

-Man skal fortsætte med at henvise til udviklingspotentialet, og at det er hele Norden, der hænger på Femern-forbindelsen, og måske gå efter det mere regionale samarbejde frem for globale. Det kræver ordentlige forbindelser, og der er Femern en af dem, siger han

Med egne ord er Stefan Seidler, som en fra det oprindelige grænseland i Jylland, dog ikke den største fan af Femern-forbindelsen.

Der, hvor han begynder at blive skeptisk, er, når Kattegat-forbindelsen kommer. Det kan sammen med Femern-forbindelse påvirke Jyllandskorridoren, frygter han, da mange vil køre uden om det sønderjyske.

-Der vil kun komme små regionaltog, så ender vi med en blindtarm derovre. Det duer ikke, der er stadig en stor produktion af danske produkter etc., lyder det fra Stefan Seidler.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094