23948sdkhjf

Også Næstved får klimaskov som følge af Femern-projektet

Banedanmark og Næstved kommune planter 8,1 ha klimaskov som erstatning for nedlagt skov på Ringsted-Femern banen

Lige nu bliver tusindvis af træer plantet i Næstved, der skal vokse sig til en klimaskov på 8,1 hektar.

Træerne plantes af Næstved Kommune og betales af Banedanmark som erstatning for den fredskov, der er blevet fældet på Sjælland for at gøre plads til den nye Ringsted-Femern Bane.

Det svarer til godt vel det dobbelte af de, som er fjernet, oplyser Banedanmark i en pressemeddelelse.

- I vores arbejde med at bygge fremtidens forbindelse til resten af Europa, er det uundgåeligt at påvirke omgivelserne. Derfor har det været vigtigt for os at give erstatningsskoven tilbage lokalt, siger Ditte Berg Nielsen, projekteringsleder ved Areal og Miljø i Banedanmark.

Fakta

Banedanmark forvalter 4.500 hektar naturområder langs banen.

Her findes et rigt og mangfoldigt dyre- og planteliv, og naturområderne er levested for mange rødlistearter, som er særligt truede dyr og planter.

Den nye skov ved Stenlængegård i Næstved er en af de første, der har opnået støtte af Klimaskovfonden.

Den nye skov etableres i 2023 med støtte fra Klimaskovfonden og Banedanmark.

På hele Ringsted-Femern banen har Banedanmark fået tilladelse til at fjerne 8,6 ha fredskov permanent. Det vil sige arealer, der er inddraget til baneanlægget, og som derfor ikke kan udlægges til skov igen.

Banedanmark

Tidligere i april gik Femern A/S og Naturstyrelsen i gang med at plante klimaskov i Rødby. Klimaskove anlægges ofte med træer, som optager særlig meget CO2. Dette sker som kompensation for CO2-udledning og på offentlige naturarealer, hvor træerne er sikret mod fremtidig fældning.

Transportminister Thomas Danielsen bakker op om projektet, lyder det i meddelelsen.

- Når vi laver ny infrastruktur, vil det påvirke naturen og omgivelserne. Derfor er det også en vigtig opgave at tænke natur og biodiversitet ind i alle anlægsprojekter. Banedanmark bidrager nu med træer til en stor del af den nye klimaskov ved Næstved, som om nogle år vil være et grønt udflugtsmål for de lokale, og de mange nye træer gavner klimaet ved at binde tusinder af tons CO2, siger transportminister Thomas Danielsen.

På Sjælland er der fældet 4,2 hektar fredskov i forbindelse med Ringsted-Femern, og erstatningen for det bliver nu en del af en klimaskov på i alt 40 hektar.

Skoven bliver varieret med cirka 50 pct. træer og 50 pct. anden natur, såsom enge, vandløb, vandhuller og moser. Der er tale om danske træsorter som spidsløn, avnbøg, navr, bøg, stilkeg og lind, der er gode til at binde CO2 på kort og lang sigt, samtidig med at de vil give et stort løft til biodiversiteten i området.

Den nye skov giver en positiv klimaeffekt på i alt 8.400 ton CO2 inden for en 100-årig periode.

Artiklen er en del af temaet Femern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157